2010. február 4., csütörtök

A G.I.Joek és a Hasbro története Part 1

Hi

Mivel az egyik alapvető hobbim a történelem a másik meg a G.I.Joek ezért ma reggel a 29es buszon ülve elhatároztam hogy megirom nektek a Hasbro és a G.I.Joe figurák sztoriját. Minden fellelhető anyagot átböngésztem és időrendi sorrendbe állitottam. Mivel hatalmas mennyiségű adatról van szó ezért a cikket két részletben irom meg mert azért dolgoznom is kellene ma :D

Az első rész következik, évszámonként az eseményekkel.

1923 - Henry és Helal Hassenfeld megalapítja a Hassenfeld Brothers (Has-Bro) nevű céget. Alapvető profiljuk ceruzatartók és iskolai felszerelések gyártása volt.

1940-es évek - A cég fokozatosan egyre több játék terméket készit az iskolaszerek mellett mert igény van rá. Legelső játék termékeik orvosos és nővérkés játékok voltak. Szépen fogytak a játékok és gyarapodott a cég de még nem robbantak be a köztudatba.

1952 - A cég egy George Lerner nevü tervezője elkésziti a Mr.Potato Head nevü játékot ami hatalmas sikert arat. Ez alapozza meg a cég fejlődését és anyagi jólétét.

1963-64 - 63-ban Hassenfeld Brothers co.-nál kisebb gondok adódtak mivel a rivális játékgyár (Mattel) sikeresen futtatta saját játékát a barbie babákat (nagyszámú játék eladás, sikeres reklámkampány stb.) ezért ki kellett valamit sütnie a Has-Bro vezetésének is a visszavágásra és a bevételeik növelésére.
Egy Stan Weston nevü játékkészitő megszerezte egy a Tv-ben futó katonás müsor a "The Lieutenant" merchandise jogait. A műsort megmutatta a Has-bro kreativ igazgatójának Don Levinenak és azt javasolta hogy barbie méretű katona figurákat kellene gyártania a Has-Bronak a tv müsorhoz. Levine elment egy new yorki üzletbe ahol kb. barbie méretű francia porcelánbabákat árultak mindenféle - főleg napoleon korabeli katonaruhákban. Látta hogy van potenciál a dologban ezért elkezdett ihletet gyűjteni és megtervezte az első figurákat. Az első prototipusok nevei: Rocky a tengerészgyalogos, Ace a pilóta és Skip a tengerész.A prototipusok után főleg II. világháborús felszerelésű játékokat terveztek.
A játék elnevezését Levine egy jól sikerült 1945-ös film ciméből meritette, a Story of G.I.Joe -ból. Az első G.I.Joe figurákkal megteremtettek egy teljesen új játékkategóriát- az akció figurákat. Korábban is voltak játékkatonák de olyat amit mozgatni lehetett, sok szereplő volt, volt hozzá felszerelés stb.ezidáig még nem gyártottak.Hassenfeldék ezzel egy teljesen új piaci szegmenst tudtak lefogni és méltóképpen visszavágtak a Mattelnek.Hozzá kell tenni hogy ez előtt a Has-Bro egyáltalán nem gyártott semmilyen babát, igy a tapasztalatokat munka közben szerezték. A számításuk viszont bejött. Rekord idő alatt fogytak a játékok, óriási mennyiségben.

1965- Megjelent az első fekete bőrű G.I.Joe figura. Kizárólag jól kiválogatott boltokba vittek belőle.

1966- Megjelentek az első nem amerikai nemzetiségű G.I.Joe karakterek. Orosz,német,angol,japán,ausztrál és francia egyenruhájú katonák kerültek a dobozokba. Ugyanebben az évben jelentették meg a "Green Beret" nevű "Vietnámos" ihletésű figurájukat is. Az első asztronauta figurájuk is ekkoriban keletkezik.

1967 - Megjelent az első női G.I.Joe figura. "Action Nurse" volt a neve. Viszont nem volt túl sikeres igy 30 évig nem adtak ki újabb 12""-es női karaktert. Az első "beszélő" Joe is ekkor került kiadásra.

1968 - A cég leröviditi a nevét. Az új név Hasbro Industries.

1970 - Egyre élethűbb hajjal és szakállal rendelkező figurákat adnak ki. Ekkoriban kezdik el Angliában licensz alapján gyártani a G.I.Joe kinézetű Action Man figurákat.

1974 - Egyre népszerűbbek amerikában a harcművészetek igy a Hasbro hogy haladjon a korral kiad egy "Kung-Fu Grip" nevü figurát is. Az ötletet igazából az Action Man-től szedték.

1976- Megjelennek azok a figurák amelyeknek mozog a szemük.

1977-78 - Egyre inkább átterelődik a hangsúly a katona figurákról a szuperhősös figurákra. Illetve ez inkább egyfajta szuperhős - katona hibridnek nevezhető. Ekkor születnek az "Eagle Eye" Joe, Atomic Man,Bullet Man figurák és a Super Joe sorozat. Ezek már nem annyira népszerüek mint elődeik igy mondhatjuk hogy 1978-ban lezárult a 12""-es figurák hőskora.

1978-1982 - Egy Space Academy cimü Scifi sorozathoz adnak ki a Super Joekhoz hasonlatos figurákat. Sokfelé eladják a G.i.Joe licenszet igy Indiában, Angliában,Franciaországban, Argentínában és Braziliában is készülnek már 12""-es Joek.

1982 - A Hasbronak nem ment jól a szekér ekkoriban. Új ötletre volt szükség. Végülis a cég egyik új riválisa a Kenner mutatta meg az utat. Az új őrületnek számitó Star Wars film figuráit sokkal kisebb méretben....3 3/4""-ben gyártotta a Kenner, ezzel új lehetőségek tárházát nyitotta meg. A Kennernél rájöttek hogy ha kisebb a figura lehet hozzá rengeteg járművet, épületet és kiegészitőt árulni valamint magát a figurát olcsóbban el lehet adni. Ennek (de főleg a SW film népszerűségének) köszönhetően a Kenner óriási eladásokat produkált. A Hasbro megvizsgálta a helyzetet és arra az elhatározásra jutott hogy kicsit másabb technikával mint a SW figurák, ugyanolyan méretben, sok kiegészitővel és karakterrel megpróbálkoznak ők is valami hasonló játék gyártásával. Leporolták a régi G.I.Joe projektet és az új sorozatot G.I.Joe The Real American Hero -nak keresztelték el. Bár a "jó" karakterek továbbra is katonai ihletésűek voltak a gonoszoknak többé már nem valamely más nemzet katonáit állitották be hanem kitaláltak egy univerzális, gonosz és világméretű terrorszervezetet a Cobrát. Ez a gonosz karakterek végtelen változatosságának tárházát nyitotta meg. Hamarosan elkészültek az első nyers figurák és megindult a gyártás. Az első figurák viszonylag kezdetlegesek voltak. Sok volt közöttük a hasonló, nem volt túl sok kiegészítő, a karok könyöknél még nem mozogtak és a figurákhoz való járművek is valós járművek másolatai voltak. Ennek ellenére a gumizásos technológia olcsósága( a gyártást kihelyezték a Távol-Keletre ), a figura mozgathatósága és a karakterek változatossága erős potenciált hordozott magában. 15 figurát adtak ki az első szériában. Kettő volt közülük a gonosz Cobra(sima és Officer), igaz úgynevezett mail-in formájában hozzá lehetett jutni további két újabb gonoszhoz is (Major Bludd és Cobra Commander). Járműből 7-et, épületből pedig egyet terveztek. A járművek között tüzérségi és rakéta üteg is helyet kapott igy a valóságban csak három volt a 7ből "mozgó" jármű. Cobra járgány az első sorozatban még nem volt.
A Hasbro marketing osztályán udták hogy nagyon keményen kell berobbanniuk majd a köztudatba hiszen a Star Wars sokkal ismertebb volt bárminél. SW matricásalbum, figura, lézerkard, jelmez és kártyanaptár hegyek voltak mindenhol. Ezt ellensúlyozván megtervezték a lehető legerősebb reklámkampányt amit csak lehetett. A játékokat mindenhol reklámozták (főleg rajzfilmek előtt,közben és után), rajzfilmet készittettek és a Marvellel is megállapodtak a képregény változatról is. A játék óriási sikert hozott és rendkivüli népszerűségre tett szert szinte azonnal. A gyerekek imádták a figurákat de a járműveket is. Hamarosan mellékszálként pólók, uzsonnástáskák, poszterek és játékgépek jelentek meg G.I.Joe ihletéssel.

1983 - A Hasbro a lányok piacán is ütni akart. Erős reklámkampány kiséretében dobták piacra a "My Little Pony" játékokat és ezzel megint óriásit kaszáltak.
A játékok nem voltak drágák, sokféle volt belőlük és sok kiegészitőt adtak hozzájuk- tehát a már jól bevált recept szerint készültek. A G.I.Joekból kiadták a második sorozatot amelyeknek már hajlitható volt a könyökük is. A 2. széria 15+1 új figurát hozott (ebből 4 volt gonosz köztük Destro) de kiadták ujra az első szériát is hajlitható karokkal. Jobban ráfeküdtek a jármű gyártásra is. 9 új járművet adtak ki (ebből 3 Cobrát) 1 épületet és 6 kisebb kiegészitőt amit talán a későbbi "Motorized Acion Pack"okhoz tudnék hasonlitani.Cobra is volt ezek között. A SNAKE battle armort mindenki szerette. Zajos siker minden területen. Álomszerű eladásokat produkált a G.I.Joe második szériája is. Ebben az évben tehát az amerikai fiúk és lányok nagy része már Hasbro játékkal játszott. Ez óriási siker volt a cégnek és jó pár évig ez az állapot fenn is maradt.

Innen folytatom a Part 2vel :) Köszönöm a figyelmet

3 megjegyzés:

  1. beszarás.
    na most kellene egy "dölorinnel" 88 mph-s sebességgel visszazúzni az időbe és ezt az ötletet és temérdek lóvét bekaszálni:-))))

    VálaszTörlés
  2. Fasza poszt, és fasza blog. Lesz mit olvasgatnom egy időre.

    VálaszTörlés
  3. tényleg lebilincselö,és sok újat olvastam kedvenc akcifiguraimrol:)...

    VálaszTörlés