2010. március 9., kedd

Különleges alakulatok a Cobra hadszervezetben vol 2

A Cobra Viperák gyalogos egységei

A Cobra haderő döntő részét az un. Viper alakulatok állománya teszi ki. Minden hadászati feladatkörre megvan a megfelelő Viper alakulat igy voltaképpen ők egy hadsereg a hadseregen belül. Ma azokat mutatom be a rengetegféle vipera közül akik úgymond gyalogosak tehát hivatalosan kétlábon teljesitenek szolgálatot. Később majd lesz egy külön cikk a "gépkocsizó" és a légi viperákról is. Enjoy

Vipers

A tulajdonképpeni kobra gyalogság a "sima" viperek szürke (kék) tömege. Szinte minden kobrakarrier kezdete azzal indul hogy valakiből Viper lesz. Az alapkiképzés után kezdik el közülük kiválogatni a "szakosodásra" alkalmas személyeket. Aki semmi másnak nem jó azokból lesznek tulajdonképpen az alakulatoknál szolgáló sima Viperek.Többségük kiméletlen, brutális anyaszomoritó aki egy kis pénzért vagy dicsőségért bármire képes. Általános gyalogsági,közelharc,hiradó,szabotázs és járművezetői kiképzést kapnak egybekötve egy erős fizikai tréninggel. Miután ezt elvégzik beosztják őket a harcoló vagy védelmi alakulatok egyikébe, igy a frontvonalon kivül találkozhatunk velük objektumvédelmi vagy épitői feladatkörben is. Ők a Cobra haderő gerince és igáslova. Harcoló alakulataikat raj-szakasz-század-zászlóalj-ezred-hadosztály-hadtest tagolásban állitják fel. A sokat próbált Viperekből idővel Viper tiszt is lehet. A Viperek felszerelése átlagosnak mondható. Alapszintű páncélzattal,gránátokkal és gránátvetőkkel valamint egy gépkarabéllyal vannak ellátva. Szakaszonként egy Viper nehézgéppuskát, századonként egy Viper pedig mesterlövész puskát kap. Egyenruhájuk a legkülönfélébb szinű lehet de általában a kék-piros szinű az elterjedt.


 Egy igazi Vipera harcos szabványos egyenruhájában










 Viperák harcban







Tele Vipers

A kobrák kommunikációs és informatikai csapatai. Katonai nyelvezetben "hiradó" csapatoknak mondhatjuk őket. Minden Viper alakulatban és minden támaszponton szolgálnak, nélkülük elképzelhetetlen lenne bármilyen Cobra szervezkedés. A jó technikai érzékkel megáldott fiatalokat igyekeznek ide sorozni a Cobrák. Kiképzésüket a Cobra tudományos és innovációs hadosztálynál végzik. alapszintű harci kiképzést is kapnak, de nem viszik tulzásba.A Tele Viperek fel vannak szerelve kamerákkal, VHF és lézeres jelzőberendezéssel, rádiókkal, siffirozó és desiffirozó berendezésekkel, GPS-el, mikrohullámú adatátvitelhez szükséges eszközökkel valamint aktiv és passziv jelzavaró berendezésekkel. Amennyiben lehetséges kimaradnak a csatákból. De szükség esetén akár a harcmezőn is el tudják látni áldásos tevékenységüket.



 Ez a Tele Viper épp a védekezést irányitja






 Fő állomáshelyük az irányitóterem








Techno Vipers

Minden hadseregnek szüksége van technikusokra és hadmérnökökre. A viperák műszaki emberei a Techno Viperek. A páncélos, légi és gépkocsizó csapatok szó szerint meg lennének halva nélkülük. Általában a Viperek közül ( az alapkiképzés után) válogatják ki a jó műszaki érzékű vagy műszaki képzettségű egyéneket Techno Vipernek. Igy a harctéren is helyt tudnak állni amennyiben szükséges. Tudásukat Techno Viperként is folyamatosan fejlesztik hogy előléptethessék őket a Cobra tudományos és innovációs hadosztály teljes jogú tagjává.Nagyon komolyan veszik a munkájukat és sokan inkább tudósnak mint katonának tartják magukat. Legyen szó harctéri lövegállás létesitésről, repülő, dzsip, harckocsi vagy motorcsónak szerelésről, rakéta tesztelésről vagy egy lézerfegyver kifejlesztéséről...a Techno Viperek mindenhol megállják a helyüket. Ők azok a szürke eminenciások akik nélkül még ennyire sem vinné Cobra Commander.


Egy minden eshetőségre felkészült Techno Viper









 Techno Viperek munkában








Alley Vipers

Minden hadseregnek fontos hogy a sorállományon kivül rendelkezzen különleges körülmények között is bevethető speciális csapatokkal. Különleges körülménynek tekinthető a városi harc is, ahol az épületek és mesterséges terepakadályok sora megneheziti a harcoló lövészek munkáját. A Cobra hadszervezetben az Alley Viperek a városharcra specializálódott harcosok. A Cobra Városi Csapásmérő hadosztály keretein belül szolgálnak. Kiképzésük során nagyon nehéz követelményeknek kell megfelelniük. 50 font súlyú páncéljukkal és teljes menetfelszerelésükkel együtt kell gimnasztikai, harci, mászási és fizikai gyakorlatokat végrehajtaniuk. Ugrálnak, falat másznak, és maszk nélkül keresnek tárgyakat egy gázzal telitett épületben. Kiképzésük utolsó lépése az amikor egy automata gépágyú tüzében előrenyomulva kell feladatokat megoldaniuk pusztán a pajzsukkal védekezve. A kiképzés után minden szempontból kegyetlen és jól képzett Alley Viperek kerülnek ki az alakulathoz akik a fegyveres harc mellett a puszta kezes küzdelem szakértői is. Természetesen főleg városban látnak el feladatokat de nagy ritkán előfordul hogy más terepviszonyok között is helyt kell állniuk. Kisebb fegyverekkel vannak ellátva. Fő fegyverük egy speciális géppisztoly és egy jellegzetes pajzs de el vannak látva késsel, egy mászást segitő "csáklyakilövővel" és kézigránátokkal is. Egyenruhájuk szine meglehetősen feltűnő - narancssárga, kék - szinekben pompázik. Ők ezt örömmel viselik hiszen igy mindenki tudja hogy ők nem egyszerű viperák.


Alley Viper lesben




teljes pompában






 

 A Cobra Városi Csapásmérő hadosztály jelzése








Night Vipers

Az Alley Viperekhez hasonló különleges alakulat az éjszakai harcra specializálódott Night Viper csoport. Éjszakai harc, megfigyelési és technikai kiképzést kapnak amely segitségével bármilyen körülmények között tudnak megfigyelési és támadási feladatokat ellátni.A kiképzés során hangtalan gyilkolási formákat is tanulnak valamint meditációs gyakorlatokat is végeznek. A felszerelésük igen változatos. El vannak látva a legjobb technikai eszközökkel. Sisakjuk kisebbfajta technologiai csoda. Be van épitve egy nagyon jó minőségű kamera amely hőképet tud alkotni,12x-es optikai zoom (300yard távolságra képes vele egy katona ellátni) és egy digitális képjavitó berendezés. Hangletapogató gép és lézeres távmérő is tartozik a sisakjukhoz. Gyönyörű zöld szinű egyenruhájuk szintén a legmodernebb anyagokból készült. Az anyag nem engedi ki a test hőjét és a szivdobbanás rezgését igy a Night Vipereket igen nehéz bemérni. Fegyverzetük igen változatos lehet ám általában egy gránátvetővel kombinált távcsöves puskát használnak. Csatában általában más alakulatok alárendeltségébe van utava egy-egy csoport de létezik önálló magasabbegységük is. Nem szeretik a fényt. Főleg éjszaka élik életüket és általában nagyon pici ablakokkal ellátott barakkokban alszanak.     


A Night Viperek jelzése








 Night Viperek akcióban







Rock Vipers

A viperák hegyivadászai a Rock viperek. Kiképzésük során elsajátitják a hegyi harc minden csinját-binját.Fizikai, szabotázs, mesterlövész és tüzérségi képzést kapnak de természetesen mindenféle falon, hegyen sziklán gyakorolják a mászást, ugrást és az előbb emlitett gyakorlatokat. Egyenruhájuk hegyi terepszinü álcaruhának mondható. Sok zseb, öv és csat található rajta könnyitésképpen. Fegyverzetük erősnek mondható. Fő fegyverük a "Firefly" tipusú taktikai gépkarabély amely jó távcsövének és sok lőszerének köszönhetően mesterlövész és tűztámogató feladatra is alkalmassá eszi a Rock Vipereket. El vannak még látva távcsövekkel, lézeres távmérővel, infra szemüveggel, gránátokkal, pótlőszerrel valamint szigonypuskával, kötelekkel, csatokkal, horgokkal és egy különleges pisztollyal (made by MARS Corporation) amely akár szöget akár golyót akár mérgezett nyilacskákat ki tud lőni. A Rock Vipereket természetesen főleg hegyi harcokban vetik be. Szabadidejükben főleg gyakorlatozással és hegymászással múlatják az időt.


Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe...énekelte annó a Hip hop boyz. A Rock Viperek nemcsak a hétvégén teszik ezt.








 Rock Viper kispisztollyal









SAW Vipers

A Cobrák nemtudni miért a nehézgéppuskás Viperekből önálló alakulatokat kezdtek el szervezni. Ők lettek a SAW Viperek (Semi Automatic Weapons). Új fegyverzet gyanánt egy erős gépágyút és egy infravörös sisakot kaptak. Egyenruhájuk feltűnő lila. Nincs információnk arról hogy hol és milyen célból vetették be ezeket a viperákat.




Egy büszke SAW Viper harcos








Range Vipers

A kobrák ugynevezett "vadon" alakulata. Az amerikai haderő Ranger alakulatainak mintájára hozták létre őket. Állóképességük világhirű. Kiképzésük során elsajátitják a tulélést a világon létező összes terepviszonya közt. Megismerik a növényeket az állatokat a viz és táplálékszerzési módokat. Ezen felül nagyon jó lövészeti kiképzést kapnak és hatalmasra növelik az állóképességüket. Igy a világ minden táján helyt tudnak állni legyen akár szó maratoni menetgyakorlatról akár közelharcról. Általában mélységi felderitésre szokták bevetni őket. Fegyverzetük erősnek mondható. Egy forgótáras ujratölthető gránátvetővel, rakétakilövővel, késekkel és tartalék municioval vannak ellátva. Egyenruhájuk szine sötétkék, fekete nadrággal sisakjuk pedig elrettentésül egy emberi koponyához hasonlatos. 



Egy Range Viper bajban






 Range Viper sivatagi felderitésen, zsákmányolt karabéllyal









 Különleges egyenruhájú Range Viperek menetben









Frag Vipers

Régi katonai besorolás szerint ők tulajdonképpen "Gránátosok" lennének de mivel manapság ez már nem egy érvényben lévő alakulat elnevezés valamint teljesen más feladatokat látnak el ezért leginkább gránátos őr alakulatoknak nevezném őket. Képzettségüket tekintve nem sok minden különbözteti meg őket a sima viperáktól. Objektum és területvédelmi valamint városi harcra képezték ki őket. A városi harc tekintetében nem akkora a harcértékük mint egy Alley Vipernek viszont fegyverzetük alkalmassá teszi őket kisebb városi csetepaték megnyerésére ezért sok esetben bevetik őket erre a feladatra is. Fegyverzetük egy kézi géppisztolyból,egy m-203 tipusu 40mm-es gránátvetőből és jópár gránátból áll. Egyenruhájuk voltaképpen semmitmondó... Világosbarna szinű kezeslábas, szürke sisakkal.



Frag Viperek huncutkodás közben






Toxo Vipers

Nincs modern haderő vegyi, biológiai és sugárvédelmi (ABV) alakulatok nélkül. A kobráknál ezeket a feladatokat a Toxo Viperek látják el. Nemcsak elháritják az ezzel kapcsolatos veszélyeket hanem épitik és karbantarták a kobrák vegyi fegyvereit. Természetesen a kiképzésük során elsajátitják a megfelelő vegyi és biológiai ismereteket. Egyenruhájuk egy különleges védőruha amely mindhárom veszélyforrással szemben megvédi őket. Fegyverzetük tulajdonképpen nemigen van. Ha bevetik őket akkor lángszórót, harci gázt vagy valamilyen vegyi fegyvert alkalmaznak. Gyakorta segédkeznek Toxo Viperek Dr.Mindbender és Destro kisérleteiben.


A Toxo Viperák jelzése









 Munkájuk közben csak úgy ontják a gázfelhőket







Sludge Vipers

Ők voltaképpen a Toxo Viperek egy olyan csoportja akik ténylegesen harcoló alakulatnak számitanak. Harcászati vegyifegyverrel és pisztolyokkal rendelkeznek továbbá modernebb és terepállóbb védőruhával. Nagyon kevesen szolgálnak Sludge Viperként.


Toxo Viperek és egy Sludge Viper akcióban








HEAT Vipers

A viperák egy igen hasznos alakulata a HEAT Vipereké. A sima Viper kiképzés után aki elvégez egy páncélelháritó és robbanóanyag kiképzést az lehet HEAT
Viper. Harci körülmények között egy Viper ezredhez egy önálló HEAT Viper század tartozik páncélos elháritó tüztámogatásnak. Igen hasznosak bunkerek,pincék,páncélozott járművek,páncélozott objektumok vagy müszaki akadályok leküzdésekor. Nagy teljesitményű rakétavetőjük előtt kevés akadály van. Sisakjukba távolság becslő és célzó rendszer van beépitve ami elősegiti számukra a pontos célzást. Egyenruhájuk egy nem tul praktikus sárga-lila szinű tűzálló kezeslábas ami nem sok lehetőséget biztosit nekik a rejtőzködésre. Általában több rakétát visznek magukkal így jó esetben komoly károkat tudnak okozni a joe páncélosoknak vagy bunkereknek.

FLAK Vipers

Némely HEAT Viper specializálta magát a légelháritás területére igy önálló Viperré váltak. Ma már Flak Vipereket is osztanak be a harcoló Viper egységekhez igy a levegőből is védve vannak valamelyest. Fegyverzetük erősebb mint a HEAT Vipereké. Egy kétcsövű rakétakilövővel és egy gépkarabéllyal rendelkeznek. Egyenruhájuk is eltárő - zöld szinű. A sisakjukba épitett célzórendszer viszont hasonló a HEAT Viperekéhez. Ritkán önállóan is bevetik őket "vadászati" célból. Ilyenkor egy-egy beásott Flak Viper néha órákat is vár egy felszálló Joe gépre hogy megsemmisithesse.



Flak Viperek Adderekkel







Cyber Vipers

Dr.Mindbender parancsnoksága alá tartoznak a Cyber Viperek. Ő állitotta elő ezeket a katonákat génmanipulácio és robot technologia segitségével. Nagyon okos, intelligens tisztek akik a legveszélyesebb laborokban teljesitenek szolgálatot de bárhol be lehet vetni őket.Gyakorlatilag csak félig emberek. Mindenféle harcművészetet és harceljárást jól ismernek igy elég nagy a harcértékük. Fegyverzetük gyakorlatilag bármi lehet amit a többi viper is használ.



A jobb szélen egy Cyber Viper






Laser Vipers

A Laser Viperek feladata a többi Viper alakulat hathatós tűztámogatása lézerfegyverrel. Annyiban különböznek csak a sima Viperektől hogy némi városharci és lézerfegyveres kiképzést kaptak. Általában nagyobb támadáskor vetik be őket más alakulat fedezésére vagy az egérút biztositására. Fegyverzetük egy erős kétcsövű lézerfegyver amely a hátizsákjuk tetejéről mered előre. Jellegzetes még szürke egyenruhájuk illetve a lovagi kort idéző páncél sisakjuk.



Egy Laser Viper







Ennyi volt mára. Remélem tetszett mert nagyon sokat dolgoztam ezzel is :)A viper légierős cikkben fogok majd kitérni Astro, Strato, Star, Gyro, Aero és Heli viperekre. A gépkocsizoknál meg majd Secto, Track , Motor ésatöbbi viperekre....de az majd jopár nap mulva lesz. Csocsi

10 megjegyzés:

  1. Szia Balázs!

    Extra jó lett a bejegyzés, szépen felépített, s persze van stílusa.
    Két dolgot sajnáltam végülis.
    Az első, hogy nem sikerült minden Vipera egység mellé képet mellékelned, mert amiket beszúrtál, azok baromira jól mutatnak a szövegben.
    A második, hogy nem mentél bele ebben a postban a figurák különböző évjárataiba. De ez így is derekas munka volt!
    Még a végén könyv lesz az írásaidból :D

    Várom a további postokat :sör:

    Üdv: Attila

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen :)
    A képekkel megmondom őszintén siettem mert eléggé a munkaidőm végefelé szurogattam be őket és nem akartam "tulorázni" ingyen. De ha találok ma jo kis képeket akkor beszurogatom őket. Az évjáratokba tényleg nem mentem bele mert akkor kétszer ilyen hosszu poszt lett volna :) Igy is két napig irtam melo mellett félszemmel a cikket :D majd szerintem jövö héten jön a második viperás poszt

    üdv

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Bazs a cikket.
    nagyon tetszik ,és alig várom (gondolom nem csak én) a folytatást.

    VálaszTörlés
  4. Szia.
    Nem emlékszel véletlenül, hogy mi volt Scoop neve a magyar rajzfilmben?
    Ő volt a kedvenc karakterem, de elfelejtettem...:)
    Köszi
    Üdv
    Dávid

    VálaszTörlés
  5. Szimat, ha minden igaz.

    VálaszTörlés
  6. Nekem ő volt az első bontatlan figurám.

    VálaszTörlés
  7. Bizony :) Szimat volt a kis görény :D
    pont ma néztem operation dragonfire rajzfilmet :)

    VálaszTörlés
  8. Hi,
    Tényleg...Szimat :)))
    Köszi nektek.
    Nagyon bírtam amikor az m2-n ment régen.
    Úgy emlékszem a DIC-féle rajzfilm ment, és talán utolsó két epizódként a régi is.
    Szombat 13 óra, a Mézga-család előtt.
    Köszi
    Üdv
    Dávid

    VálaszTörlés
  9. Alley Viper meg Al Vipera volt a rajzfilmben:-))))
    Ott csapkodta a pajzsal Stalker csónakját:-))))

    VálaszTörlés